Leerkrachten primair onderwijs willen meer loon

7 april 2017

Leerkrachten in het primair onderwijs (PO) zijn ontevreden over hun salaris. Zij willen meer verdienen en voeren actie. De Facebookpagina PO in actie wordt ondertussen door meer dan 30.000 docenten gevolgd. Zij pleiten voor een hoger loon en een lagere werkdruk. Om dit te realiseren zal het nieuwe kabinet 1,8 miljard euro vrij moeten maken.

Werkdruk

De werkdruk in het onderwijs is groot. Er wordt veel van docenten verwacht. Grote klassen, kinderen met rugzakjes, steeds hogere eisen en veeleisende ouders. ’s avonds huiswerk nakijken, in het weekend lessen voorbereiden of na werktijd een afspraak met de kerstcommissie is voor veel leraren heel normaal en wordt ook eigenlijk verwacht. Toch eist dit wel zijn tol. Het aantal leraren dat uitvalt door de hoge werkdruk is groot. Daarnaast is het beroep, mede door de werkdruk en de beloning, niet heel interessant voor jongeren. Dit terwijl het onderwijzen van onze kinderen natuurlijk ontzettend belangrijk is. In 2025 verwacht men een tekort van tienduizend leraren op de basisschool.

Salarisverschil

Gek genoeg is dit in het voortgezet onderwijs toch anders. Het salarisverschil tussen een leerkracht in het primair onderwijs en het voorgezet onderwijs is soms honderden euro’s per maand. Zo is het startsalaris van een docent in het basisonderwijs 2.436 euro per maand. Start je in het voorgezet onderwijs, dan zit je op 2.601 euro per maand. Het maximumsalaris in het basisonderwijs is 3.826 tegenover 4.629 in het voortgezet onderwijs. Dit terwijl je voor allebei de beroepen een HBO-opleiding moet hebben. De docenten uit het basisonderwijs willen dan ook een eerlijker salaris en worden daarin gesteund door zowel vakbonden als werkgevers.

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter