Jonge vrouwelijke ambtenaar minder tevreden

3 februari 2017

Jonge vrouwelijke ambtenaren van 25 jaar of jonger zijn minder tevreden met hun baan dan hun mannelijke collega’s in dezelfde leeftijdscategorie. Dit ligt onder anderen aan het aantal uur dat vrouwen werken en het loon dat zij ontvangen. Ook zijn zij minder positief over hun carrièreperspectieven en werken zij vaak op uitzendbasis. Dit blijkt uit een onderzoek van het Sociaal Centraal Planbureau (SCP).

Vaste baan

Er is een groot verschil tussen jonge mannen en vrouwen als het gaat over het hebben van een vaste baan. 75 procent van de mannen heeft een vaste baan tegen slechts 34 procent van de vrouwen. Daarbij komt dat vrouwen vaker een deeltijdbaan hebben, ook als zij nog geen kinderen hebben. Hoe dit komt is onduidelijk. “Wellicht werken jonge vrouwen vooral in banen en sectoren waarin het niet mogelijk is om voltijd te werken of hebben zij andere voorkeuren dan mannen. Mogelijk werken jonge vrouwen vaker tegen hun zin in deeltijd dan mannen of zijn zij minder tevreden over hun inschaling”, aldus het SCP. Ook wat carrièreperspectief betreft zijn vrouwelijke ambtenaren minder positief dan mannen. Het vermoeden is dat afgestudeerden die in deeltijd werken (voornamelijk vrouwen) hun kansen om carrière te maken lager inschatten dan mensen met een fulltime baan. Als het gaat om de doorstroom naar managementfuncties is dit ook wel realistisch. Managers werken vaker in voltijd dan in deeltijd.

Economisch zelfstandig

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat jonge vrouwen bij de overheid gemiddeld meer verdienen dan hun mannelijke collega’s. Ondanks het hogere beroepsniveau en het hogere uurloon verdienen vrouwen met hun deeltijdaanstelling per jaar toch minder dan mannen en zij zijn vaak minder economisch zelfstandig.

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter