“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Is het effectief om een micropauze te nemen?

16 jun, 2020 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Tegenwoordig wordt er steeds meer van je gevraagd als medewerker. Door alle multimedia ben je snel afgeleid. E-mail, werkchat en een appje dat binnenkomt, waar begin je? Hoe behoud je structuur en hoe zorg je dat je even rust krijgt? Sommige wetenschappers beweren dat micropauzes de oplossing zijn. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig pauzeren goed is voor de productiviteit en de mentale scherpte. Micropauzes zijn pauzes van ongeveer 1 minuut. Maar zijn deze korte pauzes écht genoeg om vervolgens productiever te worden.

Oorsprong micropauze

De term microbreak is niet nieuw. Het is in de jaren 80 bedacht door Amerikaanse onderzoekers. Zij onderzochten het effect van korte pauzes op de productiviteit en het welzijn van werknemers. De deelnemers van het onderzoek kregen elke 40 minuten een halve minuut pauze. Helaas werden er weinig positieve effecten gemeld destijds. Wel kwamen er enkele fysieke verbeteringen naar voren. Deelnemers die iets langere pauzes namen hadden een lagere hartslag. Ook maakten ze minder fouten. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van micropauzes. En nu blijken de pauzes wel degelijk veel positieve effecten te hebben. Micropauzes verhogen het werkplezier en de aandacht van werknemers.

Effectiviteit micropauze

Of een micropauze werkt is mede afhankelijk van hoe vaak je deze inlast. Wanneer je een of twee keer per dag een micropauze neemt is dit niet voldoende. Het heeft pas effect wanneer je deze korte pauzes om het halve of hele uur inlast. Daarnaast is de invulling van je micropauze belangrijk, of beter gezegd het NIET invullen van je micropauze. Ga dus even niet achter je telefoon, maar neem echt even pauze. De duur van je micropauze is minder belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat 1 minuut net zo effectief kan zijn dan 5 minuten. Het gaat erom dat het een korte pauze is! Ook is het belangrijk dat je de pauze vrijwillig neemt.

Helpt bij structuur

Micropauzes kunnen ook helpen structuur aan te brengen. Veel mensen vinden het lastig om focus te houden tijdens het thuiswerken. Ook vergeten veel mensen pauze te nemen. Onbewust neem je op kantoor sneller een pauze, bijvoorbeeld door dat praatje in de koffiecorner of als je het weekend bespreekt. Elk half uur een micropauze kan helpen structuur aan te brengen in de dagen en focus te behouden. Het werkt als een soort reset voor de hersenen. Ben jij benieuwd of dit voor jou werkt? Probeer het eens uit!