“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Vraag je mensen naar hun grootste irritaties op kantoor, dan staan geluiden van collega’s vaak hoog op het lijstje. Hoe komt het dat wij ons zo kunnen irriteren aan het gesmak of muisgeklik van een collega en wat kun je er aan doen?

Klikken en smakken

Heb jij ook zo’n collega die constant met zijn pen aan het klikken is? Of eet jouw buurman op kantoor regelmatig een appeltje achter zijn bureau met een hoop gesmak? Je kunt je hier flink aan irriteren. Sommige mensen kunnen echt chagrijnig worden van vervelende geluiden op het werk. Best lastig. Helemaal als je ook nog eens in een kantoortuin werkt. Zo’n grote open ruimte maakt het makkelijker om met elkaar te overleggen, maar zorgt er ook voor dat je alle geluiden om je heen goed kunt horen en je dus genoeg kunt vinden om je aan te irriteren.

Misofonie

De één heeft meer last van van omgevingsgeluiden dan de ander. Heb je echter misofonie, dan heb je hier extreem veel last van. Geluiden van collega’s kunnen dan niet alleen irritatie, maar ook woede of walging oproepen. Deze mensen kun je eigenlijk niet in een kantoortuin zetten. Zodra een collega een worteltje pakt om te eten of iets te enthousiast in haar thee roert met een lepeltje kan dat de nodige emoties oproepen met alle gevolgen van dien.

Waarom roepen geluiden irritatie op?

Of we ons irriteren aan een bepaald geluid ligt grotendeels aan de context waarin het geluid te horen is. “Een fluitende vogel in de natuur is een prettig geluid. Een fluitende collega op kantoor kan heel irritant zijn”, vertelt psychiater Arjan Schröder. Daarnaast is het ook belangrijk wie het geluid maakt. Van de ene collega kun je misschien meer hebben dan van de ander. Natuurlijk spelen ook andere factoren een rol. Heb jij een belangrijke deadline, dan zijn de geluiden om je heen al snel een stuk irritanter dan anders. En ga je er eenmaal op letten, dan worden ze alleen maar nog irritanter…

Rekening houden met elkaar

De één kan zich beter afsluiten voor geluiden van buiten dan de ander. Probeer, vooral in een kantoortuin, een beetje rekening met elkaar te houden. Irriteer je je aan een bepaald geluid, geef dit dan aan. De meeste mensen hebben niet eens door dat ze zitten te tikken met hun pen. Moet je echt iets belangrijks doen en heb je last van je collega’s, zoek dan een stil plekje op. Dat scheelt een hoop gedoe. Ook kun je proberen om de geluiden met iets anders te associëren. Zo kan het tikken van een pen misschien wel klinken als een liedje. Zo maak je het voor jezelf een stukje dragelijker.