“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Invallen voor zieke collega makkelijker

04 sep, 2018 | Algemeen, Politiek
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Het inzetten van invallers in het basis- en speciaal onderwijs was altijd een lastig verhaal. Door de ketenregeling waren invallers vaak al snel door hun tijdelijke contracten heen, waarna er door de school een vast contract gegeven moest worden. Een lastige kwestie. Minister Koolmees komt nu met een oplossing. Scholen kunnen komend schooljaar invalkrachten voor zieke leraren meerdere contracten achter elkaar aanbieden. Dit vooruitlopend op een wetswijziging.

Ketenregeling

De ketenregeling is de scholen al langere tijd een doorn in het oog. Om dit te vermijden werden er invalpools en cao-afspraken gemaakt (zoals het uitbreiden van het aantal contracten dat gegeven mocht worden of het buiten werking stellen van de ketenbepaling voor de griepmaanden), maar het bleef moeilijk om voldoende invallers aan te trekken.

Invalkrachten

Om de scholen tegemoet te komen hebben de regeringspartijen nu afgesproken dat de ketenbepaling niet langer geldt bij invalkrachten die invallen voor zieke leraren in het primair onderwijs. Deze maatregel staat ook in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van minister Koolmees. Deze wet wordt pas na de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarom heeft de minister besloten om de ketenregeling nu al per cao buiten werking te stellen.