Hogere vergoeding voor raadsleden kleine gemeenten

12 november 2018

Raadsleden uit kleine gemeenten krijgen een hogere vergoeding voor hun werkzaamheden. De verhoging geldt voor raadsleden uit gemeenten tot 24.000 inwoners. Het verschil is ongeveer 959 euro per maand.

Terugwerkende kracht

Deze week maakte minister Ollongren bekend dat meer dan 2400 raadsleden uit kleine gemeenten tot 24.000 inwoners voortaan evenveel geld krijgen als hun collega’s bij middelgrote gemeenten. Dit met terugwerkende kracht vanaf de verkiezingen in maart dit jaar.

Hard nodig

Volgens veel raadsleden was deze verhoging hard nodig. Een zetel in het hoogste bestuursorgaan is zeker geen vetpot. Als je gemiddeld 20 uur per week werkzaamheden verricht als raadslid verdien je hier omgerekend 4,95 per uur mee. “Een schande. Een pizzabezorger verdient nog meer”, zo zegt John Bijl, trainer en adviseur van raadsleden. Bijl gaat verder: ” Raadsleden krijgen een steeds ingewikkelder takenpakket. Dat wordt onderschat. In kleine gemeenten moeten raadsleden veel meer dossiers doorpluizen. Van jeugdzorg tot omgevingswet. En het gaat – ook bij kleine gemeenten – om miljoenen euro’s waaraan raadsleden hun fiat moeten geven. ” Een flinke verantwoordelijkheid.

Kwaliteit

Of de kwaliteit van het werk van de raadsleden hiermee ook zal verbeteren is de vraag. VVD-raadslid Gina Guldenaar denk dat het wel iets teweeg kan brengen. “Ik ken raadsleden met kinderen en een fulltime baan. Dat is eigenlijk niet te doen. Bij een hogere vergoeding is het makkelijker om wat minder te werken en meer tijd en kwaliteit in het raadswerk te stoppen. Ook kan het voor mensen de drempel wegnemen om een functie als raadslid te accepteren”, aldus Guldenaar.

 

 

 

 

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter