“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Het imago van de luie ambtenaar

28 mrt, 2023 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Over allerlei groepen mensen bestaan stereotypen. Het stereotype van de ambtenaar is lui! Ze zouden niet langer willen werken dan de benodigde uren tussen 9 en 5 en de dag voornamelijk doorbrengen met het drinken van koffie. En terwijl grappen over vrouwen tegenwoordig not done zijn, kunnen grappen over ambtenaren nog wel.

Self fulfilling prophecy

Werken al die grappen over de luie ambtenaar niet als een soort self fulfilling prophecy? Verwachtingen die de neiging hebben om zichzelf waar te maken worden ook wel self fulfilling prophecy genoemd. Aangezien ambtenaren bekend staan als luiere mensen kan het op een gegeven moment ook dit soort mensen gaan aantrekken. Hele ambitieuze werknemers zullen wellicht niet solliciteren bij de overheid. Ook kan het problemen opleveren voor ambtenaren die solliciteren op een baan buiten de overheid. Zij hebben het imago dat ze niet hard werken, de hele dag op de klok kijken en zich niet willen ontwikkelen.  De overheid heeft door al die grappen een soort imagoprobleem.

Negatief imago

Wetenschappers Isa Bertram, Robin Bouwman en Lars Tummers doen  onderzoek naar het negatieve imago van de ambtenaar. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers die zelf geen ambtenaar zijn, veel negatiever over ambtenaren denken dan ambtenaren zelf. Maar ook werknemers van de politie, het onderwijs en de zorg laten zich negatief uit over ambtenaren. Dit terwijl zij zelf ook een soort ambtenaar zijn.

Onwetendheid

Wanneer je vraagt wat de werkzaamheden van de ambtenaar zijn hebben de meeste mensen geen flauw idee. Veel mensen maken de grap: “ze drinken vooral koffie”. Ook denken we vooral aan termen als bureaucratie, regeltjes en onnodig papierwerk. Maar eigenlijk weten we niet wat een ambtenaar op een werkdag uitvoert. Het negatieve beeld komt waarschijnlijk deels voort uit onwetendheid. Ambtenaren worden betaald van ons belastinggeld, dus het is niet wenselijk dat zo’n grote groep een negatief beeld heeft.

Laag opgeleiden negatiever

Het valt op dat mensen die moeilijk rond kunnen komen over het algemeen negatiever zijn over ambtenaren. Dit kan komen doordat zij mede afhankelijk zijn van de overheid voor bepaalde toeslagen en uitkeringen. Ook geven sommige mensen met een lager inkomen aan dat zij het gevoel hebben dat ambtenaren op hun neer kijken.

Imago ambtenaar in andere landen

De onderzoekers vergeleken het imago van de Nederlandse ambtenaren met ambtenaren in Zuid-Korea, Canada en de VS. Zuid- Koreanen noemen hun ambtenaren corrupt. Dit horen we gelukkig zelden in Nederland. In Amerika denkt men bij ambtenaren vooral aan werknemers bij de politie, het onderwijs en zorg. Hier heeft men eerder respect voor. Het imago van de luie ambtenaar lijkt dus typisch Nederlands.

Verbeteren van het imago

Het zal fijn zijn als het imago van de Nederlandse ambtenaar verbeterd. Dit zal deels vanuit de ambtenaar moeten komen, maar ook vanuit de mensen zelf. Verdiep je eens in het werk van de ambtenaar. En probeer als ambtenaar niet neer te kijken op mensen met een lager inkomen. Denk vooral na hoe je hen kunt ondersteunen.