“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Geluid kantoortuin grote ergernis

25 sep, 2018 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Veel werknemers die werken in kantoortuinen ergeren zich aan het omgevingsgeluid. 59 procent van de werknemers heeft hier last van. Het gaat hierbij vooral om geklets van collega’s, luidruchtige telefoongesprekken en harde ringtones. De geluidsoverlast lijkt zelfs tot minder productiviteit te leiden.

Productiviteit

Hetzelfde aantal werknemers geeft aan dat zij productiever zouden zijn op een werkplek met minder geluid. Zij vermoeden dat er dan minder fouten worden gemaakt en dat zij zich beter kunnen concentreren. Omgevingsgeluid kan zorgen voor veel afleiding, maar het kan zelfs op lange termijn zorgen voor fysieke klachten. Al met al is geluidsoverlast dus een belangrijke factor die op veel zaken invloed heeft: op het welzijn van de werknemers en op de productiviteit. Toch zijn er maar weinig werkgevers die zich bezighouden met de geluids-situatie op de werkvloer. Dit blijkt uit een onderzoek van Specsavers.

Kantoorbaan

Kantoortuinen zijn populair. Maar liefst 55 procent van de mensen met een kantoorbaan werkt in zo’n kantoortuin. Gemiddeld zitten zij met 18 collega’s in een open ruimte. Geen wonder dat deze mensen soms last van elkaar hebben. 67 procent van de werknemers in een kantoortuin geeft aan dat zij meerdere keren per dag gestoord worden door omgevingsgeluid.

Klachten

De kantoortuin-werknemers klagen over concentratieproblemen (51%), frustratie (36%), een onrustig gevoel (34%), vermoeidheid (27%) en hoofdpijn (17%). Dit zijn allemaal gevolgen van de geluidsoverlast. Daarnaast kan continu omgevingsgeluid ook op lange termijn een vervelend effect hebben. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks langer dan drie uur worden blootgesteld aan kantoorgeluiden een verhoogd adrenalinelevel hebben.