“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Geen terugkeer VUT gemeente ambtenaar

04 nov, 2013 | Politiek
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Als het aan minister Asscher ligt wordt de VUT voor gemeenteambtenaren niet opnieuw ingevoerd. Het is „niet verstandig" om de VUT weer tijdelijk mogelijk te maken voor gemeenteambtenaren, aldus Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Hij reageerde op een verzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zij wil dat gemeenten hun personeel weer vervroegd met pensioen kunnen sturen, zodat ze hun personeelsbestand kunnen verjongen. Gemeenteambtenaren zijn nu gemiddeld relatief oud: 47 jaar.

Vervroegd stoppen

Ongeveer 10 jaar geleden werd de VUT-regeling afgeschaft. De VUT werd in de jaren 80 ingevoerd. Doel was ouderen vervoegd met werken te laten stoppen, zodat jongeren hun plaats konden innemen. Asscher zei al eerder dat hij herinvoering van de VUT niet ziet zitten, omdat oudere werknemers dan vroegtijdig worden afgeschreven.

Sociaal akkoord

In het sociaal akkoord, dat het kabinet in april sloot met vakbonden en werkgevers, werd de deur voor de VUT op een kiertje gezet. Banenprojecten waarin ouderen plaatsmaken voor jongeren zouden onder strenge voorwaarden subsidie kunnen krijgen. In het begrotingsakkoord van het kabinet en de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP is hier echter weer op teruggekomen.