“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

FIOD-ambtenaar ontslagen vanwege natrekken vriendje

16 jan, 2018 | Algemeen, Rechtspraak
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Een FIOD-ambtenaar had een date. Om goed beslagen ten ijs te komen besloot zij de betreffende man en zijn ouders in het belastingdienstsysteem na te trekken. De vrouw kreeg strafontslag.

Zuiver op de graat

De FIOD-medewerkster had het vermoeden dat haar date op fiscaal gebied niet helemaal zuiver op de graat was en besloot hem en zijn ouders te controleren. Daarnaast had zij haar date gevoelige informatie verteld over een opsporingsverzoek. Hiermee heeft zij volgens de werkgever haar plicht verzuimd en heeft zij bovendien haar geheimhoudingsplicht geschonden. Een goede reden voor de werkgever om tot strafontslag over te gaan.

Hoger beroep

De vrouw was het hier niet mee eens. Zij beweerde dat het voor haar niet duidelijk was dat zij dit niet had mogen doen. Zij gaf aan dat haar alleen was verteld, dat zij niet puur uit nieuwsgierigheid een buurman mocht natrekken in het systeem. In dit geval handelde zij niet uit nieuwsgierigheid, maar vanuit verantwoordelijkheidsgevoel. Zij wilde niet omgang met iemand die ‘niet zuiver op de graat was’. Zij ging in hoger beroep tegen het ontslag, maar zonder succes. Rechtbank Oost-Brabant oordeelde dat het ontslag terecht was.