“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Drie jaar cel voor corruptie binnen Defensie

19 jan, 2018 | Algemeen, Rechtspraak
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Corruptie omtrent de aanbestedingen van voertuigen voor Defensie. Daar gaat het om. De 65-jarige Jacques H. is hoofdverdachte in deze zaak. Hij hoorde het OM drie jaar gevangenisstraf eisen.

Trakteren

H. liet zich tien jaar lang uitgebreid trakteren door de autobranche in ruil voor gevoelige informatie over aankopen van Defensie. Importeurs van Volkswagen, Renault en Peugeot probeerden het H. aan alle kanten na de zin te maken, waardoor zij grote invloed kregen bij de aanbestedingen van politieauto’s en auto’s voor Defensie. Hierbij ging het om contracten van miljoenen euro’s.

Uitstapjes

In die tien jaar tijd maakte H. in totaal 26 snoepreisjes, waarmee de auto-importeurs een wit voetje wilden halen. In dit kader bezocht hij de Formule-1 races in Monaco en Roland Garros in Parijs. De autoverkopers probeerden hem hiermee te vriend te houden om zo de nodige orders binnen te slepen.

Voordeeltjes

Naast deze reisjes (ter waarde van 100.000 euro) kreeg H. ook andere voordeeltjes, zoals een dure auto voor een zachte prijs en jarenlang gratis tanken. Een getuige gaf aan dat H. “iedereen heeft belazerd en misbruik heeft gemaakt van zijn positie”.

Uit zijn verband

De ambtenaar zelf vindt het een krankzinnige zaak. Volgens hem is alles totaal uit zijn verband gerukt. De reisjes waren netwerkbijeenkomsten, die nodig waren om alles goed te regelen. Het Openbaar Ministerie eist drie jaar cel voor de ambtenaar. Daarnaast staan nog vijf andere ambtenaren en vijf medewerkers uit de autobranche terecht.  Een aantal autobranche medewerkers en de importeurs besloten tot een schikking te komen met justitie. Zo betaalde Pon een bedrag van 12 miljoen euro.