Drie jaar cel voor corruptie binnen Defensie

19 januari 2018

Corruptie omtrent de aanbestedingen van voertuigen voor Defensie. Daar gaat het om. De 65-jarige Jacques H. is hoofdverdachte in deze zaak. Hij hoorde het OM drie jaar gevangenisstraf eisen.

Trakteren

H. liet zich tien jaar lang uitgebreid trakteren door de autobranche in ruil voor gevoelige informatie over aankopen van Defensie. Importeurs van Volkswagen, Renault en Peugeot probeerden het H. aan alle kanten na de zin te maken, waardoor zij grote invloed kregen bij de aanbestedingen van politieauto’s en auto’s voor Defensie. Hierbij ging het om contracten van miljoenen euro’s.

Uitstapjes

In die tien jaar tijd maakte H. in totaal 26 snoepreisjes, waarmee de auto-importeurs een wit voetje wilden halen. In dit kader bezocht hij de Formule-1 races in Monaco en Roland Garros in Parijs. De autoverkopers probeerden hem hiermee te vriend te houden om zo de nodige orders binnen te slepen.

Voordeeltjes

Naast deze reisjes (ter waarde van 100.000 euro) kreeg H. ook andere voordeeltjes, zoals een dure auto voor een zachte prijs en jarenlang gratis tanken. Een getuige gaf aan dat H. “iedereen heeft belazerd en misbruik heeft gemaakt van zijn positie”.

Uit zijn verband

De ambtenaar zelf vindt het een krankzinnige zaak. Volgens hem is alles totaal uit zijn verband gerukt. De reisjes waren netwerkbijeenkomsten, die nodig waren om alles goed te regelen. Het Openbaar Ministerie eist drie jaar cel voor de ambtenaar. Daarnaast staan nog vijf andere ambtenaren en vijf medewerkers uit de autobranche terecht.  Een aantal autobranche medewerkers en de importeurs besloten tot een schikking te komen met justitie. Zo betaalde Pon een bedrag van 12 miljoen euro.

 

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter