Douaniers ontslagen om integriteit

2 mei 2017

Afgelopen vijf jaar zijn dertig medewerkers van de douane ontslagen vanwege integriteitsschending. Of deze ontslaggevallen te maken hebben met drugssmokkel wil het ministerie van Financiën niet bevestigen.

Corruptie

Afgelopen tijd kreeg het ministerie te maken met twee grote corruptiezaken bij de Douane. In beide gevallen ging het om drugssmokkel. In april 2015 werd Gerrit G. gearresteerd. Hij werd verdacht van het doorlaten van duizenden euro’s cocaïne in de Rotterdamse haven. Het OM eist 16 jaar gevangenisstraf en een boete van 3,5 miljoen euro. Na Gerrit G. werd in maart 2016 Gertie V. opgepakt. Ook hij liet zich in met drugssmokkel en werkte op dezelfde afdeling als zijn collega Gerrit.

Maatregelen

Na aanleiding van het oppakken van Gerrit en Gertie werd een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de situatie bij de douane in de haven van Rotterdam. Hieruit blijkt al snel dat de medewerkers zich in een zeer kwetsbare positie bevinden en extra beschermd zouden moeten worden tegen druk uit het criminele milieu. Uit het onderzoek komt een pakket van maatregelen die toekomstige incidenten moeten voorkomen. Een belangrijk punt is hierbij het verbeteren van de screening van het personeel. Gertie V. bleek al een aantal keren eerder problemen te hebben gehad in het drugscircuit. Dit soort dingen moeten voorkomen worden. Ook is plaats- en tijdonafhankelijk werken afgeschaft. Er is toegangscontrole en mensen krijgen meer functieroulering en zullen ‘onvoorspelbaar’ werken.

Daling aantal integriteitsschendingen

Toch blijkt uit cijfers dat het aantal integriteitsschendingen bij de Douane minder wordt. Zo stond de teller in 2013 nog op 114 gevallen. In 2016 waren dit er nog 65. Hoeveel van deze zaken met drugs te maken hebben is niet duidelijk.

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter