“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Een derde ambtenaren vreest ontslag

06 mei, 2011 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Een derde van alle ambtenaren is bang zijn baan te verliezen. Vooral bij ambtenaren die bij een zelfstandig bestuursorgaan werken zit de angst er goed in: de helft houdt rekening met ontslag.

Dit blijkt uit de enquête die PM Public Mission heeft uitgevoerd in samenwerking met opleidingsinstituut ROI. Een derde van de ambtenaren vreest voor ontslag, de sfeer op het werk verslechtert rap en de verwachting dat taken en verantwoordelijkheden gaan veranderen wordt in brede kring gedeeld.

Ambtenaren in onzekerheid

De door het kabinet Rutte aangekondige bezuinigingen van 6,5 miljard op de publieke sector, wekt grote onrust op de ambtelijke werkvloer.

Minister Donner van BZK zegt in een reactie op de enquête ‘wel te begrijpen’ dat de bezuinigingen onrust met zich mee brengen. ‘Zolang er grote getallen de ronde doen en niemand weet wat het voor hem of haar betekent, zal er onzekerheid zijn,’ aldus de bewindsman. ‘Het is niet alleen in het belang van de ambtenaren dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de taakstelling, maar ook voor de overheid als werkgever. Anders gaat iedereen alvast uitkijken naar een andere baan en heb je straks minder ambtenaren over dan de bedoeling is.’

Gemeenteambtenaren minst bang

Ook bij gemeenten, provincies en uitvoeringsorganisatie heerst onzekerheid over de toekomst. Bij de uitvoeringsorganisaties is de angst voor baanverlies het grootst: maar liefst 52 procent van de ambtenaren die bij een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) werkzaam zijn vreest voor zijn baan. Bij het Rijk en de provincies gaat het om 35 procent van de ambtenaren. Gemeenteambtenaren zijn het minst pessimistisch: 20 procent van hen is bang voor ontslag.

Prinsjesdag

Hoe de taakstelling in Den Haag precies wordt ingevuld moet duidelijk worden op Prinsjesdag. ‘In de begroting voor 2012 zullen de departementen moeten aangeven hoe ze invulling gaan geven aan de bezuinigingen,’ aldus Donner.

Aan de enquête namen bijna 700 ambtenaren deel, afkomstig uit alle bestuurslagen. De resultaten van het onderzoek verschijnen deze week in het magazine PM Public Mission.

Bron: Inoverheid.nl