De gevolgen van pesten op het werk

28 februari 2018

Je zou denken dat pesten alleen bij kinderen voorkomt, maar niets is minder waar. Ook onder volwassenen wordt er soms flink gepest. Een plek waar dit veel gebeurt is op het werk. Pesten op het werk kan ernstige gevolgen hebben. Het is dan ook belangrijk dat er door werkgevers of collega’s op tijd wordt ingegrepen.

Psychische problemen

Bij het pesten is het vaak een groep mensen die zich keert tegen één bepaalde collega. Omstanders durven vaak niet in te grijpen, waardoor degene die gepest wordt er letterlijk alleen voor lijkt te staan. Gaat dit lang zo door, dan kan dit zorgen voor ernstige psychische problemen. Door het pesten kan iemand angststoornissen of zelfs PTSS (posttraumatische-stressstoornis) oplopen. Hierdoor is iemand voor de rest van zijn leven beschadigd. Het is dan ook belangrijk om over pesten te praten en zo snel mogelijk hulp te zoeken.

Ontslag nemen

Wist je dat… pesten op het werk een van de voornaamste redenen is waarom mensen ontslag nemen of zich ziek melden. De invloed is dus erg groot. Niet alleen voor degene die gepest wordt, maar ook voor de organisatie. Pesten op het werk komt vaker voor dan je denkt. In Nederland hebben maar liefst 1,1 miljoen werknemers te maken gehad met ongewenst gedrag van collega’s. Daarnaast geven zo’n 100.000 werknemers aan dat zij systematisch gepest worden.

Waarom pesten?

Natuurlijk zijn er volwassenen die op hun werk gepest worden door hun uiterlijk of hun afwijkende gedrag. Maar in veel gevallen gaat het ook om (seksuele) intimidatie door collega’s of leidinggevenden. Het versturen van hatelijke mails of het bewust buitensluiten van een collega komen ook veel voor. Soms is het pesten puur een uitlaatklep voor frustraties op het werk.

Wat doe je eraan?

Als slachtoffer is het moeilijk te praten over de pesterijen. Meestal zijn zij bang dat het daardoor alleen maar erger wordt of dat zij niet serieus genomen worden. Ook schamen ze zich en denken wellicht dat het hun eigen schuld is. Maar door niets te zeggen los je het probleem niet op. Het kan alleen stoppen door het bekend te maken. Word je gepest, trek dan aan de bel bij een vertrouwenspersoon, een leidinggevende of personeelszaken. Zie jij zelf dat een collega wordt gepest? Laat dit dan weten aan de leidinggevende. Deze kan verdere actie ondernemen en hulp inschakelen.

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter