“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Corona schade verhalen op de werkgever

25 jul, 2021 | Rechtspraak
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

We zijn er weer druk mee bezig. De besmettingscijfers van het corona-virus lopen weer op. Veel mensen raakten besmet tijdens het uitgaan, maar ook het werk blijkt wederom een grote besmettingsbron. Het advies is dan ook om zoveel mogelijk thuis te werken. Maar hoe zit het wanneer je corona op het werk oploopt? Is de werkgever dan aansprakelijk? Het is al een aantal keer voorgekomen dat een werknemer de coronaschade probeert te verhalen op de werkgever. Maar kan dit wel?

Schade corona verhalen op werkgever

Mondjesmaat komt het voor: werknemers die schade verhalen bij hun werkgever omdat ze besmet geraakt zijn met corona. Letschadekantoor JBL&G heeft inmiddels 10 van dit soort zaken in behandeling. Zo heeft een lerares haar werkgever aangeklaagd omdat zij verplicht werd les te geven op de middelbare school. In de klas heeft zij 30 leerlingen zitten. Ramen konden niet open, er was geen ventilatie. En het lokaal was te klein om 1,5 meter afstand te houden. Achteraf waren er vier leerlingen die het virus bij zich droegen en zo is de lerares besmet geraakt. Ook loopt er een zaak van een student die de opleiding aansprakelijk stelt. De student meldt dat de docent al een week lang aan het hoesten was, maar zich er niet zo veel van aan trok. Een week erna testten meerdere studenten positief op corona, zo ook de docent.

Uitspraken rechter

Op dit moment is er nog geen uitspraak over deze zaken geweest. Juridisch is het nog een onontgonnen gebied. Het is ook lastig om duidelijk te krijgen waar je precies corona hebt opgelopen. Als er een ongeval op het werk of door het werk is gebeurd dan is dat veel makkelijker te bewijzen. Bij het coronavirus is het lastiger te bewijzen dat je het virus hebt opgelopen door / op werk. Toch gelooft de directeur van JBL&G dat de werknemers een goede zaak hebben en kans maken op een schadevergoeding.

Nabestaande stelt werkgever aansprakelijk

Bij rechtsbijstandsverzekeraars komen de eerste meldingen binnen. Er is zelfs een zaak waarbij een werknemer overleden is aan corona en de nabestaande een zaak opent tegen de werkgever. Ook worden verschillende aannemers aangeklaagd door ZZP-ers. . Aannemers houden zich niet altijd aan de maatregelen. ZZP’ers zijn hierdoor besmet geraakt, konden niet werken en lopen inkomen mis.

Hoe bewijs je de aansprakelijkheid van de werkgever?

Je moet aannemelijk maken, dat je in een onveilige werkomgeving hebt gewerkt en op die plek corona hebt opgelopen. Hoe aannemelijker het verhaal, hoe groter de kans van slagen. Wanneer je meerdere besmette personen op de werkvloer hebt kan dit dienen als bewijs. Ook ondersteunende getuigenverklaringen van collega’s kunnen helpen. Als je hierin slaagt is het aan de werkgever om te bewijzen dat er alles aan is gedaan om de veiligheid van het personeel te waarborgen en dat de RIVM-maatregelen zijn nageleefd. Als de werkgever hier niet in slaagt, dan is er goede kans dat hij voor de schade zal moeten opdraaien.

Hoogte schadevergoeding

Wat voor een schade kan je claimen? De schade voor gemiste inkomsten is makkelijk te bepalen. Maar smartengeld voor nabestaanden is volgens juristen moeilijker te bepalen. Het is ook maar de vraag of alle zaken naar de rechter gaan. Waarschijnlijk komen er schikkingen, omdat er een risico bestaat dat de rechter anders bepaalt dan de eiser denkt.