“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Op onze werkplekken worden we steeds meer afgeleid. Er komt een mailtje binnen, je krijgt een appje en je collega stelt je om de haverklap een vraag. Dit zijn allemaal dingen die ten koste gaan van onze concentratie. Hoe kun je je, ondanks al deze afleidingen, nou wel goed blijven concentreren?

Onderzoek

Gloria Mark is hoogleraar aan de University of California. Hij deed onderzoek naar het onderwerp concentratie op het werk. Uit het onderzoek blijkt dat de smartphone, social media en de kantoortuin op dit moment voor de meeste afleiding zorgen op het werk. Word je afgeleid door bijvoorbeeld een appje op je telefoon, dan kost het gemiddeld 23 minuten en 15 seconden voor je weer echt geconcentreerd aan de slag gaat met waar je mee bezig was.

Aandachtsspanne

In haar onderzoeken richt Mark zich voornamelijk op kenniswerkers. Dit zijn mensen die op kantoor op de computer werken. Bij deze kenniswerkers is de aandachtsspanne kort. Zij concentreren zich gemiddeld zo’n 40 seconden op een taak. Daarna wordt de mail gecheckt. Dan gaat de kenniswerker weer terug naar zijn opdracht om vervolgens Facebook te checken en het nieuws te bekijken en gaat weer verder.

Kantoortuinen

Uit het onderzoek blijkt ook dat kantoortuinen funest zijn voor de concentratie. Een kantoortuin is een werkplek waarbij veel medewerkers bij elkaar in dezelfde ruimte werkzaam zijn. Er zijn geen scheidingswanden. Dit om het contact tussen collega’s te bevorderen. Dat een kantoortuin geen positief effect heeft op de concentratie was al langer bekend. Uit een ouder onderzoek uit 1997 bleek al dat medewerkers die werken in een kantoortuin een stuk minder productief zijn dan andere medewerkers. De productiviteit verminderde met 86 minuten per dag. Ook werden er mee fouten gemaakt. Zelfs tot 50 procent meer. In kantoortuinen worden medewerkers simpelweg teveel gestoord. Dit gaat ten koste van de concentratie.

Ongestoord werken

Wil je echt even ongestoord kunnen werken? Stap 1 is dan het uitzetten van je telefoon. Zet hem op vliegtuigmodus, zodat je geen appjes of telefoontjes kunt krijgen. Stap 2 is het uitzetten van de e-mailnotificaties op je computer. Als je niet direct ziet dat er een mail is binnengekomen heb je ook minder de neiging om die meteen te gaan lezen. Stap 3 is het blokken van je agenda. Reserveer tijd in je agenda, zodat iedereen kan zien dat je even niet beschikbaar bent. Stap 4 kies de juiste werkplek waar je zo min mogelijk last hebt van anderen.

Storen

Zo kun je er zelf aardig wat aan doen om zo min mogelijk afgeleid te worden. Toch heb je er altijd collega’s tussen zitten die je steeds storen of misschien heb je wel een leidinggevende die constant van alles aan te vraagt. Geef vooral aan dat je op bepaalde momenten liever niet gestoord wil worden. Maak het bespreekbaar en maak samen duidelijke afspraken. Het is belangrijk om respect te hebben voor elkaars concentratie.