“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Dit vonnis kreeg een ambtenaar van het Amsterdamse stadsdeel Oost. De ambtenaar werd veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrifte, nadat hij in 2011 een asielzoeker had opgelicht door hem voor 8.100 euro een verblijfsvergunning te beloven.

Papieren vervalsen

Om dit voor elkaar te krijgen besloot de ambtenaar IND-papieren te vervalsen. Uit deze nep-papieren bleek dat de asielzoeker kans maakte op een verblijfsvergunning en dat hiervoor een procedure in gang was gezet. De kosten waren zogenaamd advocaatkosten die bij het slachtoffer in rekening werden gebracht.

Onderzoek

De betreffende ambtenaar probeerde ook nog andere asielzoekers in dezelfde val te lokken. Toen dit uit kwam werd hij ontslagen. Hij beweerde slechts een tussenpersoon te zijn en gaf aan dat er sprake was van een complot. De rechter vond dit echter behoorlijk onwaarschijnlijk. Uit onderzoek bleek al snel dat alle vervalste documenten die werden aangetroffen het handschrift van de ambtenaar bevatten. Ook het slachtoffer kon getuigen in de zaak. Daarnaast was hij in het verleden ook al eens in de fout gegaan. In 1997 werd hij schuldig bevonden aan valsheid in geschifte. In 2004 aan oplichting. Ook toen kreeg de man een gevangenisstraf.