Cel voor oplichting asielzoeker

19 januari 2018

Vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Dit vonnis kreeg een ambtenaar van het Amsterdamse stadsdeel Oost. De ambtenaar werd veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrifte, nadat hij in 2011 een asielzoeker had opgelicht door hem voor 8.100 euro een verblijfsvergunning te beloven.

Papieren vervalsen

Om dit voor elkaar te krijgen besloot de ambtenaar IND-papieren te vervalsen. Uit deze nep-papieren bleek dat de asielzoeker kans maakte op een verblijfsvergunning en dat hiervoor een procedure in gang was gezet. De kosten waren zogenaamd advocaatkosten die bij het slachtoffer in rekening werden gebracht.

Onderzoek

De betreffende ambtenaar probeerde ook nog andere asielzoekers in dezelfde val te lokken. Toen dit uit kwam werd hij ontslagen. Hij beweerde slechts een tussenpersoon te zijn en gaf aan dat er sprake was van een complot. De rechter vond dit echter behoorlijk onwaarschijnlijk. Uit onderzoek bleek al snel dat alle vervalste documenten die werden aangetroffen het handschrift van de ambtenaar bevatten. Ook het slachtoffer kon getuigen in de zaak. Daarnaast was hij in het verleden ook al eens in de fout gegaan. In 1997 werd hij schuldig bevonden aan valsheid in geschifte. In 2004 aan oplichting. Ook toen kreeg de man een gevangenisstraf.

 

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter