“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Anoniem solliciteren werkt niet

18 jun, 2018 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Twee jaar lang probeerde de gemeente Zwolle hun personeelsbestand diverser te maken door sollicitaties anoniem te behandelen. Naam leeftijd en geslacht waren bij de personeelsfunctionarissen niet bekend, zodat er alleen gekeken zou worden naar de geschiktheid voor de functie. Nu blijkt dat dit anonieme solliciteren niets heeft veranderd. De gemeente Zwolle heeft dan ook besloten te stoppen met deze proef.

Gelijke kansen

De proef met anoniem solliciteren moest ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen zou hebben, ongeacht je afkomst, geslacht of leeftijd. Toch heeft dit er niet voor gezorgd dat het personeelsbestand diverser werd. Daarnaast zijn er op het moment zoveel nieuwe vacatures die ingevuld moeten worden, dat het anoniem solliciteren belemmerend zou werken. Naast Zwolle zijn ook Utrecht, Groningen en Amersfoort gestopt met deze proef.

Sollicitanten

Daarnaast bleek dat sollicitanten er eigenlijk helemaal niet blij mee waren wat hun naam, leeftijd en achtergrond werd weggelaten. “Uit onderzoek bij andere gemeenten is gebleken dat sollicitanten niet blij zijn met anonimiseren, omdat ze juist trots zijn op hun kennis en ervaring. Dat geldt ook voor sollicitanten met een bi-culturele achtergrond”, zo zegt het college van burgemeester en wethouders van Zwolle.