Angstcultuur bij gemeente Rotterdam

10 juli 2018

Ambtenaren van de gemeente Rotterdam leven in een angstcultuur. Zij worden door hoge ambtenaren en bestuurders onder druk gezet om regels te overtreden, informatie achter te houden of bepaalde mensen een voorkeursbehandeling te geven. Tenminste 7 procent van de Rotterdamse ambtenaren heeft hier wel eens mee te maken gehad.

Werken onder druk

Dit blijkt uit een enquête van de Rekenkamer Rotterdam. Zij publiceerden onlangs het rapport ‘Werken onder druk’. De enquête werd gehouden onder 2200 ambtenaren in Rotterdam. Daarnaast werden er tientallen interviews gehouden. De conclusie van het rapport is dat er onder de ambtenaren een angstcultuur heerst. Zij durven deze situaties niet te melden en hebben er geen vertrouwen in dat er iets met hun melding wordt gedaan. Daarnaast hebben zij het idee dat het onveilig is om een melding te maken van de misstanden.

Druk

Bijna 20 procent van de Rotterdamse ambtenaren geeft aan een oneigenlijke bestuurlijke druk te voelen. Tegenspraak wordt niet geduld en er is een grote afstand tussen leiding en de uitvoerenden. Het collega van Rotterdam kan zich niet vinden in deze uitkomst. Volgens hen is het onderzoek te weinig representatief en is het logisch dat bestuurders hun invloed gebruiken om bepaalde zaken aan te pakken. Volgens het college voelen veel ambtenaren de druk, maar is dit meer hun beleving. Wel zijn de ambtenaren positief over hun werkomgeving en is er een grote loyaliteit.

 

 

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter