“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Onrust Amsterdamse ambtenaren wegen reorganisatie neemt toe

16 jan, 2014 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

De onrust onder Amsterdamse ambtenaren neemt toe, naarmate de plannen voor de reorganisatie op zich laten wachten. Door de uitstel groeit de onzekerheid en daarmee ook de onrust binnen de gemeente. Er zijn ook al enkele ambtenaren uitgevallen doordat zij overwerkt zijn.

Uitstel reorganisatie

Het reorganisatieplan van gemeentesecretaris Arjan van Gils moet begin februari openbaar zijn. Dit stond eerder al gepland voor begin januari. Doordat het telkens uitgesteld wordt neemt de onrust toe en de werkdruk stijgt. De Centrale Ondernemingsraad Amsterdam (COR) signaleerde eerder ook al een hogere werkdruk. Door de hoge werkdruk zijn er al ambtenaren uitgevallen. Ambtenaren hebben zorgen dat er afdelingen verdwijnen met de reorganisatie. Eerder gebeurde dit bij de reorganisatie van de gemeente Rotterdam.

Steeds maar uitstel

Begin februari moet het reorganisatieplan van gemeentesecretaris Arjan van Gils openbaar zijn, heeft voorzitter René van Urk Dam van de Centrale Ondernemingsraad Amsterdam (COR) vanuit het stadsbestuur vernomen. ‘Eerst zou het januari zijn. Steeds maar uitstel. De onzekerheid en de onrust in de ambtelijke organisatie groeit.’ Het risico van een stijgende werkdruk had de COR al eerder gesignaleerd. Nu dreigen ambtenaren langzamerhand overwerkt te raken, omdat ze hun werk niet voor eind maart af krijgen. ‘Dat dreigt inderdaad te gebeuren. Sommigen vallen uit, al is het niet op grote schaal. Ambtenaren zijn ook heel loyaal.’

Onrust door media

Door verschillende mediapublicaties is de onrust onder de ambtenaren extra aangewakkerd. Zo publiceerde het Parool dat een kwart van de 16.000 ambtenaren zou moeten verdwijnen. De cijfers worden tot nu toe ontkent. Echter totdat de plannen openbaar zijn zullen de speculaties blijven.

Solliciteren op eigen functie

Alle functies van de directeuren gaan op de schop. Dit heeft tot gevolg dat de directeuren op hun eigen functie moeten solliciteren. Hier volgt nog een advies over. Het doel is om "vers bloed" binnen de gemeente aan te trekken. Het Parool schreef ook dat veel gespecialiseerde topambtenaren straks worden vervangen door managers zonder vakkennis. Ook dit wordt nog niet bevestigd. Wel is het de bedoeling dat er zo min mogelijk ambtenarenlagen komen.

Risicoanalyse

Er is een bureau ingehuurd die de risico’s in kaart gaat brengen. Volgende maand wordt dit opgeleverd. Hopelijk worden de uitkomsten meegenomen.