Ambtenaren haten werken in megaministerie

19 juni 2018

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het departement Infrastructuur en Waterstaat werd voor 267 miljoen euro verbouwd. Het resultaat: een megaministerie waar vooral de ambtenaren niet blij van worden. Veel medewerkers geven aan minder werk uit hun handen te krijgen na de verhuizing. Sterker nog… zij haten hun nieuwe werkplek.

Nieuwe werken

Het megaministerie moest als voorbeeld dienen voor het nieuwe werken bij de overheid. In de praktijk is de kantoorkolos voor medewerkers een ramp. Er is een tekort aan bureaus, de rijen bij de koffiebar zijn lang en ambtenaren kampen met concentratieproblemen. Voor veel ambtenaren is de grens bijna bereikt. Sommigen geven aan ‘gillend gek’ te worden en vluchten naar een andere baan.

Prestaties

De prestaties van de medewerkers lijden onder de situatie. Bijna twee derde van de ambtenaren geeft aan dat zij sinds de verbouwing minder productief zijn. Sterker nog… Halbe Zijlstra greep eigenhandig in om een winterdepressie bij zijn medewerkers te voorkomen. Alle zwarte muren werden wit geschilderd om de sfeer iets aangenamer te maken. Toch is daarmee het probleem niet opgelost.

Flexplekken

Het probleem zit hem grotendeels in de flexplekken. Er zijn drieduizend bureaus voor zesduizend ambtenaren. Het is dus vechten om een plekje. Op drukke dagen gaan ambtenaren extra vroeg naar kantoor om alvast hun spullen op een bureau achter te laten om zo die werkplek te claimen. Er schijnt zelfs een medewerker te zijn die uit protest een opklapbaar bureau van huis meeneemt. En weet je een plekje te bemachtigen, dan heb je maar weinig privacy. Alle bureau staan op elkaar gepropt, waardoor medewerkers telefoongesprekken noodgedwongen op het toilet moeten voeren.

Thuiswerken

Het probleem is ontstaan doordat de mogelijkheden om thuis te werken behoorlijk zijn overschat. Doordat er vaak vergaderingen zijn waarbij iedereen aanwezig moet zijn is thuiswerken in veel gevallen geen optie. Het hiervoor bedachte alternatief is een videoconferentie vanuit huis. Maar ook dit wordt in de praktijk nauwelijks gedaan, omdat mensen hier niet goed aan kunnen wennen. Al met al zijn er dus veel meer mensen op kantoor dan aanvankelijk was gedacht. Het gevolg is een gebrek aan werkplekken en overlegruimtes, lange rijen voor de liften en de koffiecorners, vieze wc’s en overvolle afvalbakken.

Enquete

Om de problemen in kaart te brengen werd er onder vierduizend medewerkers een enquête gehouden. De uitspraken die hierin werden gedaan liegen er niet om. “Ik ben inmiddels op zoek naar een andere baan, met een aangenamere werkomgeving. Als meer mensen dat doen stemt dat misschien tot nadenken.” Een ander zei: “De overheid vind blijkbaar dat een werkruimte excentriek (niet zitbare meubels) of spannend (zwart) moet zijn. Dit kost de burger onnodig veel geld.”

 

 

 

 

 

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter