“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ambtenaren krijgen eigen formule ontslagvergoeding

06 mrt, 2013 | Rechtspraak
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Vanaf nu kunnen ambtenaren, die ontslagen worden wegens verstoorde verhoudingen die hoofdzakelijk te wijten zijn aan de werkgever, zich beroepen op een extra ontslagvergoeding; de CRvB-formule. Dit is op 28 februari 2013 bepaald in twee uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB).

Ontbindingsvergoeding ambtenaren

Ambtenaren krijgen na ontslag vaak een hogere uitkering dan andere werknemers, dit staat ook wel bekend als de bovenwettelijke uitkering. Daarom kan de kantonrechtersformule niet gebruikt worden om een aanvullende ontslagvergoeding te berekenen. Het CRvB moest met een andere formule komen. In twee uitspraken van februari 2013 geeft het CRvB deze nieuwe formule zodat het ook voor ambtenaren mogelijk wordt een ‘ontbindingsvergoeding’ te berekenen.

De CRvB-formule

De vergoeding wordt als volgt berekend:

Bruto maandsalaris (inclusief vakantie geld op moment van ontslag) x (Aantal dienstjaren:2) x Factor aandeel werkgever.

 
Het betreft hier het aandeel van de werkgever in het ontstaan van de onwerkbare situatie. Voor de berekening van de factor van het aandeel van de werkgever wordt het volgende aangehouden.

Factor 1: Indien werkgever 80%-100% verantwoordelijk is.

Factor 0,75: Indien werkgever 65-80% verantwoordelijk is.

Factor 0,5: Indien werkgever 51-65% verantwoordelijk is.

Wordt u zonder goede reden ontslagen, dan is het verstandig u door een op ambtenarenrecht gespecialiseerde advocaat te laten adviseren. Vul uw gegevens in en wij nemen vrijblijvend contact op.