“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ambtenaar graait 15 jaar lang in gemeentekas en krijgt ontslag

11 jul, 2022 | Algemeen, Rechtspraak
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

In de gemeente Doetinchem heeft een ambtenaar ontslag gekregen. De betreffende ambtenaar was werkzaam en verantwoordelijk voor de afdeling facilitair. Hij liet zijn zus jarenlang valse facturen sturen. Samen wisten zij meer dan €2 miljoen aan gemeenschapsgeld achterover te drukken. Broer en zus konden maar liefst 15 jaar hun gang gaan voor de fraude aan het licht kwam.

Geen controle

De man werkte als teamleider facilitair, waar de afdelingen Schoonmaak en Klein onderhoud, Postkamer, Repro, Bodedienst en restauratieve voorziening onder vallen. De man kon zelfstandig bestellingen plaatsen en factureren en accorderen. De gemeente controleerde de facturen niet inhoudelijk. Hier werd flink misbruik van gemaakt.

Interne melding

In 2020 werd er een interne melding gemaakt. Iemand vermoedde dat hij zijn positie misbruikte. Hier werd vervolgens een onderzoek naar ingesteld. Als snel blijkt dat de man tussen 2007 en 2020 flinke bedragen heeft verduisterd. Zijn zus hielp hem hierbij. Zij had verschillende bedrijven, waardoor zij makkelijk facturen kon sturen. Zo organiseerde zij onder anderen congressen, had een cateringbedrijf en een bedrijf in mode. Vanuit deze bedrijven verstuurde zij facturen. De man, haar broer, accordeerde de facturen.

Ontslag op staande voet

De man werkte al 35 jaar bij de gemeente en zou bijna met pensioen gaan. Nadat de fraude aan het licht kwam besloot de gemeente hem op staande voet te ontslaan. Hij ging hier niet tegenin. Ook deed de gemeente aangifte bij de politie om op die manier (een deel van) het geld terug te krijgen. Uiteindelijk zou het gaan om bijna €2,7 miljoen euro. Ook eisen zij twee ton van het bedrijf waarvan de zus zo handig gebruik maakte.

Voor de rechter

De zus verscheen onlangs voor de rechter. Zij gaf toe dat er valse facturen zijn opgemaakt en dat zij het geld deelde met haar broer. Toch legt zij de schuld bij de gemeente. Het zou hun eigen schuld zijn dat haar broer zo lang zijn gang kon gaan.

Ook het bedrijf verscheen in de rechtbank. Zij gaven aan dat zij de zus alleen maar wilden helpen. Zij had een negatieve BKR-registratie en kon daardoor geen zakelijke bankrekening openen. Dit deden zij voor haar. Ook kreeg zij de kans om een domeinnaam onder hun naam te openen en mocht zij hun BTW-nummer gebruiken. Zij waren zich niet bewust van de fraude die plaatsvond.

Aansprakelijk voor de schade

De rechter oordeelde uiteindelijk dat de broer, de zus en het bedrijf gezamenlijk aansprakelijk zijn voor de schade. De rechter komt wel op kleinere bedragen: €2,5 miljoen voor de broer en zus en €175 duizend voor het bedrijf. De drie partijen moeten daarnaast nog €44.000 euro aan proceskosten betalen. De zus zal echter niet meer mee kunnen betalen, zij is overleden rond de uitspraak van het vonnis…