Ambtenaar moet gewone werknemer worden

20 februari 2012

Het kabinet wil de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren versoberen, zodat het makkelijker en goedkoper wordt om ambtenaren te herplaatsen en te ontslaan. Dat meldt het Financieele Dagblad maandag. Het kabinet wil het ambtenarenrecht zo aanpassen dat Rijksambtenaren makkelijker te herplaatsen zijn bij lagere overheden als provincies en gemeenten, zo melden niet nader genoemde bronnen tegenover de krant.

Aanpassingen ambtenarenrecht

In de huidige situatie kunnen Rijksambtenaren alleen op vrijwillige basis worden herplaatst. Ook komt er een einde aan het last-in first-out-principe bij de overheid. In het bedrijfsleven is het al gebruikelijk dat bij grote reorganisaties werknemers worden ingedeeld in leeftijdscohorten. Uit elk cohort worden dan mensen ontslagen. Op die manier kunnen bedrijven, en straks dus misschien ook de Rijksoverheid, voorkomen dat er alleen jonge mensen afvloeien.

De regering wil ook af van de jarenlange loonaanvullingen die Rijksambtenaren krijgen, op het moment dat ze een andere baan met een lager loon accepteren. Dit principe blijft wel bestaan, maar de aanvulling zal tijdelijk zijn.

Reorganisatie

De nieuwe maatregelen moeten het Den Haag makkelijker maken om de reorganisatiedoelstelling voor 2015, 15 duizend voltijdsbanen minder dan de huidige 123 duizend, te realiseren. Met die afslanking hoopt het kabinet structureel 800 miljoen euro te besparen.

Stakingen en acties

De nu gelekte plannen zijn olie op het vuur voor het al sluimerende conflict tussen de bonden en de overheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat ambtenaren er de komende jaren geen loon bij krijgen, terwijl de bonden twee procent meer loon eisen over zowel 2011 als 2012.

Bron: Z24

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter