“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ambtenaar moet gewone werknemer worden

20 feb, 2012 | Algemeen
9,7
Klanten vertellen

1144 beoordelingen

Het kabinet wil de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren versoberen, zodat het makkelijker en goedkoper wordt om ambtenaren te herplaatsen en te ontslaan. Dat meldt het Financieele Dagblad maandag. Het kabinet wil het ambtenarenrecht zo aanpassen dat Rijksambtenaren makkelijker te herplaatsen zijn bij lagere overheden als provincies en gemeenten, zo melden niet nader genoemde bronnen tegenover de krant.

Aanpassingen ambtenarenrecht

In de huidige situatie kunnen Rijksambtenaren alleen op vrijwillige basis worden herplaatst. Ook komt er een einde aan het last-in first-out-principe bij de overheid. In het bedrijfsleven is het al gebruikelijk dat bij grote reorganisaties werknemers worden ingedeeld in leeftijdscohorten. Uit elk cohort worden dan mensen ontslagen. Op die manier kunnen bedrijven, en straks dus misschien ook de Rijksoverheid, voorkomen dat er alleen jonge mensen afvloeien.

De regering wil ook af van de jarenlange loonaanvullingen die Rijksambtenaren krijgen, op het moment dat ze een andere baan met een lager loon accepteren. Dit principe blijft wel bestaan, maar de aanvulling zal tijdelijk zijn.

Reorganisatie

De nieuwe maatregelen moeten het Den Haag makkelijker maken om de reorganisatiedoelstelling voor 2015, 15 duizend voltijdsbanen minder dan de huidige 123 duizend, te realiseren. Met die afslanking hoopt het kabinet structureel 800 miljoen euro te besparen.

Stakingen en acties

De nu gelekte plannen zijn olie op het vuur voor het al sluimerende conflict tussen de bonden en de overheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat ambtenaren er de komende jaren geen loon bij krijgen, terwijl de bonden twee procent meer loon eisen over zowel 2011 als 2012.

Bron: Z24