De Tweede Kamer is vorige week akkoord gegaan met het wijzigingsvoorstel voor de nieuwe rechtspositie voor ambtenaren. De positie van veel ambtenaren gaat meer lijken op de rechtspositie van de "gewone werknemer". Zo krijgen ze onder andere dezelfde ontslagbescherming. Er zijn wel enkele groepen uitgezonderd van deze positie.
D66 en het CDA zijn met het initiatief gekomen. Ze wilden hiermee meer gelijkheid en flexibiliteit creëren tussen de overheid en de marktsector. Daarbij zouden de regels niet voor alle ambtenaren gelden. Het wetsvoorstel ligt nu bij de eerste kamer.
Uitzonderingen sommige ambtenaren
De regels gaan niet voor alle ambtenaren gelden. Militaire ambtenaren, politieke ambtsdragers, ambtenaren in openbaar ministerie en rechtspraak, leden van Hoge Colleges van Staat, leden van zelfstandige bestuursorganen, notarissen, gerechtsdeurwaarders, politie- en defensiemedewerkers blijven uitzonderingen.
Fundamentele bezwaren wetsvoorstel
De ChristenUnie heeft twee fundamentele bezwaren tegen het wetsvoorstel. Het eerste grote bezwaar is dat ambtenaren dienen de publieke zaak. Zij moeten hun meerdere of hun politieke bestuurder kunnen tegenspreken. Het tweede grote bezwaar is dat er is geen overleg geweest met de bonden.