Tweede Kamer akkoord met wijziging rechtspositie van ambtenaren

12 februari 2014

De Tweede Kamer is vorige week akkoord gegaan met het wijzigingsvoorstel voor de nieuwe rechtspositie voor ambtenaren. De positie van veel ambtenaren gaat meer lijken op de rechtspositie van de "gewone werknemer". Zo krijgen ze onder andere dezelfde ontslagbescherming. Er zijn wel enkele groepen uitgezonderd van deze positie.

D66 en het CDA zijn met het initiatief gekomen. Ze wilden hiermee meer gelijkheid en flexibiliteit creëren tussen de overheid en de marktsector. Daarbij zouden de regels niet voor alle ambtenaren gelden. Het wetsvoorstel ligt nu bij de eerste kamer.

Uitzonderingen sommige ambtenaren

De regels gaan niet voor alle ambtenaren gelden. Militaire ambtenaren, politieke ambtsdragers, ambtenaren in openbaar ministerie en rechtspraak, leden van Hoge Colleges van Staat, leden van zelfstandige bestuursorganen, notarissen, gerechtsdeurwaarders, politie- en defensiemedewerkers blijven uitzonderingen.

Fundamentele bezwaren wetsvoorstel

De ChristenUnie heeft twee fundamentele bezwaren tegen het wetsvoorstel. Het eerste grote bezwaar is dat ambtenaren dienen de publieke zaak. Zij moeten hun meerdere of hun politieke bestuurder kunnen tegenspreken. Het tweede grote bezwaar is dat er is geen overleg geweest met de bonden.

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Direct hulp nodig?
 

088-6002808

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vindt u veel informatie en kunt u berekeningen uitvoeren.

Heeft u meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij uw vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we u in contact brengen met een specialist uit ons netwerk. Dat is iemand met veel kennis van en ervaring met het ambtenarenrecht.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter