Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(€ 0,40 / minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:00 uur

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen »

Lees meer ...

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij !

Wij bellen u

binnen 30 min. terug

Naam:
Tel.:
Bel mij !

Volg Ons op

Ontslag als Ambtenaar op Facebook Ontslag als Ambtenaar op Linkedin Ontslag als Ambtenaar op Twitter

Ambtenarenrecht

 

Het ambtenarenrecht lijkt op sommige punten op het arbeidsrecht, maar is eigenlijk een rechtsgebied op zich. Het is nog het best te vergelijken met bestuursrecht.

Aanstelling

Bij ambtenaren spreekt men ook niet over een arbeidsovereenkomst, maar over een aanstelling. Met deze rechtshandeling wordt iemand tot ambtenaar benoemd. Verder wordt er gesproken over besluiten. In geval van een besluit moet een persoon tot wie het besluit gericht is bezwaar of beroep aantekenen. Maakt u geen bezwaar of niet op tijd, dan staat u meestal voor een voldongen feit.

Besluit

Een besluit is een schriftelijke beslissing van de overheidsinstelling. Enkele voorbeelden van besluiten zijn: herplaatsingbesluit, schorsing, disciplinaire maatregel, ontslagbesluit, salarisbesluit en officiële beoordelingen.

Deskundig advies

Wanneer er meerdere besluiten en meerdere bezwaren naast elkaar lopen kan het ambtenarenrecht ingewikkeld worden. Vergeet u bijvoorbeeld bezwaar te maken, dan wordt het besluit onaantastbaar. Het is dus erg belangrijk op tijd deskundig advies in te winnen bij een specialist.